Annet Verplanke, beeldend kunstenaar  
Annet Verplanke, beeldend kunstenaar september 2008, de Kolk, Spaarndam

schilderij en

Schilderen is verhalen vertellen


Ik schilder schilderijen met een magisch-realistische karakter.

Mijn schilderijen zijn verhalen. Ik verzin iets en dat bouwt zich langzaam uit tot en verhaal. Meestal bestaan mijn schilderijen uit verschillende beelden of ideeën. Door ze samen te voegen ontstaan nieuwe verhalen.

In mijn werk zoek ik naar evenwicht in vorm en kleur.

In de compositie speel ik met de lijnen in het schilderij. De lijnen versterken het verhaal doordat ze een bepaald onderdeel in het schilderij ‘uitlichten’. Net zoals vlakken van dezelfde kleur naar elkaar kunnen verwijzen en elkaar in het verhaal versterken.

Evenwicht en onderwerp vormen samen het geschilderde verhaal.

In mijn schilderijen zijn onderwerp en achtergrond zijn even belangrijk. In mijn schilderijen zijn geen loze ruimtes. Elk deel geef ik betekenis door kleur en vorm

Ik ben een technische schilder. In mijn schilderijen zul je nooit zand of een andere materie aantreffen. Ik probeer wat ik uit wil beelden te schilderen.


Mijn schilderijen maak ik van olieverf op paneel.

Mijn tekeningen met kleurpotlood maak ik op heet geperst aquarel papier of pastel mat.


Aardse zaken

In deze serie schilderijen is een stukje van de aarde te zien met wat er zich op dat moment afspeelt. De mensen die er leven en de dingen die er gebeuren. Het is een verhaal dat even stil staat. Misschien zo een nieuwe betekenis krijgt en in een nieuw daglicht komt te staan.
Ik schilder die verhalen.

De schilderijen uit de serie Aardse Zaken zijn herkenbaar aan het stukje van de aarde, de ronding  van de horizon.menselijkerwijs

Deze serie schilderijen gaat  steeds over twee mensen die

op een of andere manier op elkaar aangewezen zijn.  


Over wat ze met elkaar delen.

Over verbondenheid. In liefde en genegenheid.

Over vervreemding, eenzaamheid